Flebologia

Limfologia

Dieta

Leczenie obrzęków limfatycznych i lipidowych (tłuszczowych) to proces trwający całe życie pacjenta. Tego typu obrzęki nie są wyleczalne. Muszą być stale pod kontrolą. Dlatego tak ważne jest, by zmienić pewne nawyki. Przede wszystkim należy stosować Kompleksową Terapię Przeciwzastoinową (Przeciwobrzękową), czyli:

  1. kompresjoterapię,
  2. manulany drenaż limfatyczny,
  3. terapię ruchem i
  4. ochronę skóry. 

Coraz częściej proponujemy naszym pacjentom konsultacje dietetyczne. To ważne, by w chorobie przewlekłej wspierać organizm dobrym, zbilansowanym odżywianiem.  Jest też oczywiste, że otyłość jest także czynnikiem warunkującym rozwój obrzęku. Tkanka tłuszczowa magazynuje dodatkową wodę w organizmie. Niezdrowa dieta może również prowadzić do powstania stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym, a zastój chłonki  jest silnie stymulowany przez zapalenie.

W przypadku pacjentów z obrzękiem lipidowym zrzucenie wagi to nie lada wyzwanie i absolutnie musi być prowadzone pod okiem specjalisty. Ważne jest, by program dietetyczny pozwolił na redukcję nowopowstających komórek tłuszczowych i był edukacją pacjenta pod kątem wprowadzenia właściwych nawyków dietetycznych. Nadmierna ilość pokarmu i niewłaściwe komponowanie posiłków skutkuje łatwy przybieraniem na wadze, ale głównie poprzez zwiększanie tkanki tłuszczowej w miejscach najbardziej niepożądanych, budujących obrzęk lipidowy.

Zaleca się zmianę nawyków żywieniowych wszystkim pacjentom z obrzękiem limfatycznym, co wpływa pozytywnie na przebieg leczenia. Sama dieta nie jest optymalnym podejściem do terapii. Długoterminowa redukcja wagi i właśnie zmiana nawyków dopiero jest sukcesem.

Oto niektóre nawyki:

  1. Zalecamy picie 2 litrów dziennie, najlepiej wody. Odpowiednie są również niesłodzone herbatki ziołowe lub owocowe.
  2. W diecie nie powinno zabraknąć składników odżywczych bogatych w enzymy, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe i zioła. Zawsze należy zwracać uwagę na ilość kalorii w posiłkach, oczywiście dostosowaną indywidulanie do każdego pacjenta i jego potrzeb zdrowotnych.
  3. Produkty nieprzetworzone powinny być podstawą komponowania posiłków.
  4. Ruch jest podstawą każdego programu dietetycznego. Trening mięśni utrzymuje odpowiedni poziom przemiany materii i poprawia drenaż chłonki.

Korzyści płynące z wprowadzenia zrównoważonej i zdrowej diety:

  • Stabilizacja pracy układu trawiennego i odtworzenie zdrowej flory jelit
  • Zwiększony pobór składników odżywczych, co bezpośrednio stymuluje metabolizm
  • Optymalizacja wartość pH i zwiększenie szybkość przepływu krwi
  • Wyrównanie poziom glukozy
  • Optymalne warunki dla regeneracji organizmu.

Wskazówki dotyczące zrównoważonej i zdrowej diety:

  1. Jedz dużo świeżych owoców i warzyw, co najmniej 5 porcji dziennie.
  2. Wybieraj dobre węglowodany, czyli z produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców.
  3. Ryby morskie są bardzo ważne. Można to uwzględnić w jadłospisie 1-2 razy w tygodniu. Wybieraj ryby zimnowodne, takie jak śledź, łosoś, sardynki lub makrela.
  4. Nie jedz mięsa codziennie. Wybieraj także białko roślinne, jest bardzo cenne. To zmniejsza Twój poziom cholesterolu.
  5. Nie musisz stosować diety bez tłuszczu, ale staraj się jeść jak najmniej mięsa, kiełbasy, sera, śmietany i słodyczy. Wybieraj tłuszcze nienasycone obecne w olejach roślinnych. Do smażenia lub gotowania bardzo odpowiedni jest olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, a na zimno np. sałatki podawaj - olej orzechowy lub lniany.

Te wskazówki nie zastąpią porady żywieniowej. W tym celu zapraszamy do konsultacji z naszym dietetykiem. Otrzymacie Państwo indywidualny plan żywieniowy i pomoc we wprowadzaniu zmian żywieniowych w swoim życiu. Dodatkowo polecamy indywidulany trening, dostosowany do ograniczeń ruchowych pacjentów, ich wieku i obciążeń chorobowych, bo zawsze w konsultacji z lekarzem.

Filmy

Broszury

  •  
Centrum Flebologii
Centrum Flebologii - Adres
ul. Witoszyńskiego 5
03-983 Warszawa